Hírek

Összefogtak a megyei jogú városok a kárpátaljai iskolákért

A korábbi évek hagyományát folytatva ismét Kárpátaljáért indított összefogást a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Ezúttal a magyarlakta települések nehéz sorsú iskoláinak és óvodáinak működését és felzárkóztatását támogatják. A 76 millió forint értékű komplex segélyprogram részleteit Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a szövetség elnöke és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója jelentették be.

Közbeszerzési Expó 2024: idén a résztvevők dönthettek a témákról

Mintegy 300 szakember és több mint 20 érintett szervezet vett részt a közbeszerzései piac szereplőinek legfontosabb éves szakmai rendezvényén, a Közbeszerzési Expón. A Közbeszerzési Hatóság által szervezett interaktív tudásmegosztó esemény egyik központi eleme az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény közbeszerzési vonatkozásait taglaló panelbeszélgetés volt.

Tájékoztató az ASP rendszerrel kapcsolatos információk elérhetőségeiről és kommunikációiról

Az Önkormányzati ASP Alkalmazásokat Támogató Főosztály felhívja a figyelmet, hogy az önkormányzati ASP rendszerrel kapcsolatos valamennyi aktuális tájékoztatás elérhető a https://alkalmazaskozpont.asp.lgov.hu szakmai honlapon.
Itt megtalálják a szakrendszerek felhasználói kézikönyveit, segédleteit, és az oktatásokra, meghirdetett konzultációkra vonatkozó aktuális információkat.

Kecskemét - KINCS Családbarát Települések Expo 2024.

A családbarát települések és a családok ügye iránt elkötelezett szakmai és civil szervezetek a rendezvény ideje alatt bemutatkozó standdal és gyermekprogramokkal várták az érdeklődőket.
Az eseményről készült fotóalbumok letölthetők az alábbi linkekről:

Védjük meg a megújuló geotermikus beruházásokat!

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geotermia olyan tiszta és megújuló energiaforrás, ami kiszámítható és folytonos forrást jelent az abba befektető országok számára. Olyan lokális energia, amely a helyi energiaigényeknek megfelelően képes hozzájárulni a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia által meghatározott célkitűzések eléréséhez. 

A getotermia az ország energiaszuverenitásának kulcsa és nemzeti büszkeségünk része.

SZITA KÁROLY A VÁROSÉRT

„Gazdaság, közösség, klímavédelem, munkahelyteremtés, energiafüggetlenség, családtámogatások - a koronavírus-járvány, a háború és az energiaválság okozta nehézségek ellenére is az elmúlt évszázad legsikeresebb éveit tudhatja maga mögött városunk, de a legszebb napjai még előttünk vannak - így fogalmazott Szita Károly polgármester a Kaposvár Arénában”

Első OTP önkormányzati fórum a fejlesztésekért

„Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter előadásában a területfejlesztés új koncepciójáról beszélt. Elmondta, hogy a jövő városai nemcsak önmagukért, hanem a környező településekért is felelősséget vállalnak. A jövő városai nem pusztán közigazgatási, hanem fejlesztéspolitikai egységek is lesznek. Ezeknek a településeknek a jövőben nem versenyezniük kell egymással, hanem együttműködni. A fejlesztéspolitikát a jövőben a hagyományos közigazgatási egység mellett egyre inkább a funkcionális várostérségek alapján kell szervezni.

13 éve épül a családbarát Magyarország

Forrás: MTI

„ A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS), valamint a Századvég együttműködésében megjelent Család-Érték-Tér Tanulmányok a családi értékekről című kötet bemutatóján kiemelte, a kötet alapjáért szolgáló Századvég-felmérés is bizonyítja, hogy Magyarország családpárti ország, és ez már 13 éve van így.

Beruházási Portál

Építési és Közlekedési Minisztériumban a https://beruhazas.gov.hu oldalon elindult a BERUHÁZÁSI PORTÁL!

Kaposvár ismét példát mutat a többi település számára

Forrás: https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2023/10/25/kaposvar-peldat-mutat-indul-a-sutoolaj-elszallitasa.html

„Az országban elsőként Kaposváron indul el a használt sütőolaj házhoz menő begyűjtése – jelentette be Szita Károly szerdán, a Kapos Holding előtt tartott sajtótájékoztatóján.                                                                                                                                     Az eseményen Áder János volt köztársasági elnök, a Kékbolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: Kaposvár ismét példát mutat a többi település számára.”

Beszámoló a Közbeszerzési Expó 2023 eseményen való MJVSZ megjelenésről

A Megyei Jogú Városok Szövetsége kiállított a harmadik alkalommal megrendezésre került Közbeszerzési Expón. A Szövetség bemutatta a 2022. második és 2023. első felében a megyei jogú városok fenntarthatóságot biztosító beruházásairól készült kisfilmet, amely megtekinthető az alábbi elérhetőségen:

https://drive.google.com/file/d/1-UF1XKz-RQ6x1p1qd5sO2uAUwxA3L6aC/view?usp=sharing

Zöld Pénzügyi Konferencia 2023.

Forrás: youtube: Zöld Pénzügyi Konferencia

„Az energia számunkra mindig szuverenitás kérdése volt” mondta Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke

Forrás: youtube - Zöld Pénzügyi Konferencia. A teljes előadás megtekinthető: 1:06 - 1:37 óráig a https://www.youtube.com/watch?v=CbEir4J2dv8&t=5885s linken

Van elegendő szabad férőhely a hajléktalanok számára

Forrás: BM/MTI

A hajléktalanellátásban részt vevő szervezetek felkészültek arra, hogy a hideg beköszöntével el tudják látni feladataikat - hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára

Forrás: Belügyminisztérium/ MTI -  https://kormany.hu/hirek/van-eleg-ferohely-a-hajlektalanok-szamara

A helyi önkormányzatokat köszöntötte dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára

Forrás: BM/MTI

Dr. Dukai Miklós, Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkár köszöntő beszéde:

Tisztelt Államtitkár Hölgyek és Urak!
Tisztelt Főispán Urak!
Tisztelt Polgármester Hölgyek és Urak!
Tisztelt Ünneplő Közönség!

Társadalmi konzultáció a 2024-es magyar EU-elnökség prioritásairól

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének együttműködése keretében 2023. szeptember 22-én (pénteken) 11.00 órakor a civil szervezetek képviselőivel találkozott az Európa Pontban:

·         Dr. Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter

Székesfehérvár és Esztergom testvérvárosi megállapodást kötött Szent István ünnepén.

Forrás: szekesfehervar.hu

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében testvérvárosi megállapodást ír alá Székesfehérvár és Esztergom.

A kormány jövőre 83 milliárd forintot különített el az önkormányzatok rezsitámogatására!

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén a gázellátás és a rezsivédelem került középpontba.

Átadták a felújított kecskeméti Városházát és Látogatóközpontot

FOTÓ: BANCZIK RÓBERT

Szerző: Borda Máté

„Csütörtökön ünnepélyes keretek közt átadták a felújított kecskeméti Városházát. A díszteremben tartott ünnepségen Lázár János építési és közlekedési miniszter, Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott beszédet. A történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet.

ÖSSZEFOGÁS A BÉKÉÉRT!

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke arra kéri az önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak az országgyűlés által elfogadott békepárti határozathoz.

Mellékletek
Országgyűlés békepárti határozata és Szita Károly kezdeményező levele.

Elszomorító és felháborító Ursula von der Leyen válasza

Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke

Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly fél évvel ezelőtt fordult levélben az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, annak érdekében, hogy a magyar települések nevében a segítségét kérje a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatti energiaválság kezeléséhez. Ezen túl a magyarokat megillető uniós források kifizetését is szorgalmazta.

Az emberek védelme volt Orbán Viktor egyeztetésének témája

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban egyeztetett Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen elhangzott: a veszélyek korába léptünk; az ukrajnai háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az energiaválság miatt sok magyarországi település nehéz helyzetbe került.

2023 Európa Kulturális Fővárosa

A felvezető évek után végre elérkezett a pillanat, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa.
Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak.

Az EKF Ragyogj! nyitóünnepség részletes programja az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:
https://veszprembalaton2023.hu/oldal/megnyito

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város évértékelője

Az elmúlt esztendő eredményeit és sikereit bemutató évértékelő prezentációt ide kattintva tekintheti meg: https://prezi.com/view/Q1ZV9wmgA6vnu7kC5bH6/

 

Energiatudatos/Energiahatékony Önkormányzat Cím

A pályázati dokumentáció elérhető a Virtuális Erőmű Program felületén: http://www.mi6.hu/etudonk

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. október 31. (hétfő)

A MOB visszaállította a korábbi delegálási rendszert

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke visszaállította a korábbi delegálási rendszert. Ennek eredményeként a delegáló szervezetek köre kibővült az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő megyei jogú városok képviselőivel.

Megyei Jogú Városok Szövetsége által delegált MOB tagok:

Szita Károly, Dr. Cser-Palkovics András, Prof. Dr. Dézsi Csaba András, Porga Gyula és Veres Pál.  

Esztergommal tovább erősödött a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Esztergom Megyei Jogú Város Közgyűlése 2022. május 19-én döntött a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez való csatlakozási szándékáról.

A megyei jogú városi rangra emelkedett Esztergom felvételével 24 tagúra bővült az ország legnagyobb önkormányzati érdekképviseleti szervezete.

A koronavírus járvány utáni gazdaság újraindításáról is tárgyaltak a megyei jogú városok vezetői az idei első közgyűlésen

Eredményesen zárult a Megyei Jogú Városok Szövetsége 57. közgyűlése Hollókőn és Salgótarjánban.

A nagyvárosok önkormányzati vezetőivel együtt a közgyűlésen részt vett és előadást tartott Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár, Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, az energia-és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint az OTP Bank, az MVM, az E.ON, a Jövő Mobilitás, az Mi6 és a VOSZ elnöke.

Több ezer fa ültetését támogatja a MOL-Új Európa Alapítvány

Több ezer fát ültetnek el a MOL-Új Európa Alapítvány első programjában, partnerségben az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel. A „Neked Zöldül” fenntarthatósági program sorozat első szakaszában meghirdetett VárosFa program a 10 ezer főnél nagyobb települések faállományát hivatott bővíteni.

Az önkormányzatok idén is számíthatnak kompenzációra

Forrás: MTI- 2022.01.04.

Az önkormányzatok idén is számíthatnak kompenzációra az iparűzésiadó-bevételeik kiesése miatt, a kormány emellett fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheiket, továbbá támogatja az energiahatékonysági beruházásaikat az energiaár-robbanás ellensúlyozására - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere az MTI-nek kedden.

Összefog a tiszta versenyért a GVH és a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Budapest, 2021. december 7. – Együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A nemzeti versenyhatóság és az önkormányzati ernyőszervezet közös erővel törekszik majd a verseny tisztaságának fenntartására az önkormányzatok közbeszerzései során.

2021. november 29 és december 5. között Budapesten rendezték meg Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvényét a Planet Budapest 2021.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.
A rendezvény célja, hogy a visegrádi országokkal együttműködésben hozzájáruljon a fenntartható fejlődési fordulathoz.

A Planet Budapest 2021 fenntarthatósági expóról és világtalálkozóról bővebb információ a rendezvény honlapján planetbudapest.hu található meg.

Áder János köztársasági elnök és Szita Károly Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tartott a Sándor-palotában.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A nagyobb hazai települések klímavédelmi eredményeiről a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként, Szita Károly tájékoztatta ma a köztársasági elnököt.

A klímavédelem érdekében folytatott harcban a városok a legnagyobb szövetségesek - mondta ma a köztársasági elnök, Áder János miután Kaposvár polgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével egyeztetett arról, hogy állnak a települések azon vállalásukkal, miszerint az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re 80 százalékkal mérsékelni fogják.

2021. évben harmadik alkalommal vehettük át a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági mentorszervezet díjat!

A köztársasági elnök, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa által védnökölt, a Magyar Innovációs és Hatékonyság Nonprofit Kft. működési keretei között létrejött Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztések területén elért eredményekért 2021-ben, harmadik alkalommal vettük át az Energiahatékonysági Mentorszervezet díjat. 

Szövetség a folyamatos innovációra

Együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Jövő Mobilitása Szövetség.

A kooperáció célja, hogy a meglévő környezeti adottságok mellett a nagyvárosaink folyamatosan megújuljanak és élen járjanak az energetikai innovációban.  A jövőben számtalan tapasztalatcserével nagy fejlődést szeretnének elérni az elektromos mobilitás területén.

„Visegrád az együttműködés jelképe”

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszus (CLRAE) soros elnöksége Visegrádra látogatott 2021. október 3-án.

A hivatalos program keretében Szita Károly kétoldalú tárgyalást folytatott Bernd Vöhringer (Helyi Önkormányzatok Kamarájának elnöke) és Harald Sonderegger (Régiók Kamarájának elnöke) Büró tagokkal.

Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma szakmai tevékenységének elismeréseként „Helyi Önkormányzatokért” miniszteri díjat kapott Dr. Pintér Sándor belügyminisztertől.

Az elismerést Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, az MJVSZ Jegyzői Kollégium elnöke vette át Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége is támogatja…

A koronavírus járvány ideje alatt eddig 600 gyermek veszítette el valamelyik szülőjét.
A gyermekek megsegítésére Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita alapítványt hozott létre.
Az alapítvány kezdeményezéséhez, céljai megvalósításában a Megyei Jogú Városok Szövetsége támogató partnerként vesz részt.

A megyei jogú városok hasznosítják az ÁSZ tapasztalatait

A Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) folytatódott az eszmecsere az önkormányzati szövetségekkel. Az Állami Számvevőszék az egészségügyi veszélyhelyzetben kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az évente megszervezett önkormányzati találkozókat az ÁSZ az idei évben is videókonferenciák keretében szervezi meg. Domokos László, az ÁSZ elnöke az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterével.

„ A cél az emberek egészségének és munkahelyének védelme"

„Erről beszélt Kaposvár polgármestere miután a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt.

Az önkormányzatok és a kormány elsődleges célja az emberek egészségének és munkahelyének védelme - hangoztatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke pénteken Budapesten, miután a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tárgyalt a szervezet képviselőivel.

AZ ÖNKORMÁNYZATOKKAL EGYÜTT TEREMTI MEG A CSALÁDOK BIZTONSÁGÁT A KORMÁNY

KÖZLEMÉNY

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Szervezetünk vezetősége még a bejelentést megelőzően tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGÉNEK (MJVSZ) ELNÖKSÉGÉVEL TÁRGYALT BUDAPESTEN A GAZDASÁGI AKCIÓTERV ÚJ ELEMEINEK ELŐKÉSZÍTÉSÉT CÉLZÓ KONZULTÁCIÓSOROZAT KERETÉBEN! 

A megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt.

 

Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.-vel való együttműködés keretében a Megyei Jogú Városok Szövetsége 2020.évben második alkalommal nyerte el a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági mentorszervezet díjat.

„A Virtuális Erőmű Program (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fentarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza!

Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 4. legnagyobb villamos erőművévé vált.

Megkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet téli segélyprogramja Kárpátalján

 

A hideg beköszönte előtt megkezdték az adományok átadását a nagycsaládok, idősek, illetve egyedül élő rászorulók számára

Összefogás a kárpátaljai rászorulókért

 

  • Országos adománygyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet
  • Újabb jelentős támogatás a Megyei Jogú Városok Szövetségétől

 

Partnerség az Állami Számvevőszék és a megyei jogú városok között

A Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) folytatódott az eszmecsere az önkormányzati szövetségekkel. Az Állami Számvevőszék az egészségügyi veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az évente megszervezett önkormányzati találkozókat pedig videókonferenciák keretében szervezi meg az ÁSZ. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Szita Károllyal, az MJVSZ elnökével, Kaposvár polgármesterével.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke meghívást kapott a szerdai kormányülésre

A Megyei Jogú Városok képviseletében, Szita Károly Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke részt vesz a szerdai kormányülésen.

A Kormány szeretné a helyhatóságok vezetőinek a véleményét közvetlenül megismerni és egyeztetni, hogy a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében milyen további intézkedésekre van szükség a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben.

Együttműködési Megállapodás a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége között

„Együttműködési Megállapodás a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége között.

Kaposvár képviseli idén hazánkat az Európai Év Fája versenyen

A 90 éves jelöltre, vagyis a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán álló kocsányos tölgyre 2020. február 29-ig, szavazhat a https://www.treeoftheyear.org/vote internetes oldalon.

Világversenyen ismerték el Kaposvár zöld szemléletét

Az Élhető Közösségek Nemzetközi Díjának (LivCom Awards) római döntőjébe jutott Kaposvár.

A város klímavédelmi törekvéseit bronz oklevéllel díjazták.

Összesen 120 város mintegy 210 projektje közül választották ki a döntősöket, akiknek szigorú szabályokat kellett betartani a pályázat során. A döntőre a világ minden részéről 21 városból érkeztek versenyzők. A megmérettetés során be kellett mutatni Kaposvár fejlesztéseit, közösségi kezdeményezéseit, kílamvédelmi törekvéseit és környezetvédelmi megoldásait.

Továbbra is Szita Károly vezeti a Megyei Jogú Városok Szövetségét

Egyhangú szavazással döntöttek a 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről.

A Budapesten zajló tisztújító közgyűlésen eldőlt, hogy a legnagyobb országos önkormányzati érdekképviseleti szervezetet továbbra is Szita Károly, Kaposvár polgármestere irányítja, míg Kósa Lajos a jövőben is tiszteletbeli elnöke a Szövetségnek, társelnöke Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.

Frim Jakab Emlékérmet kapott Szita Károly polgármester

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ünnepélyes keretek között adta át a kitüntetést Szita Károly polgármesternek csütörtökön az Országházban a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából. A díjat Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és a rendezvény fővédnöke, valamint Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnökasszonya nyújtották át.

A hazai nagyvárosok a klímavédelem élharcosai

Szita Károly: erősítsük meg a klímavédelem iránti elkötelezettségünket!

Legfontosabb feladatunk továbbra is az, hogy megőrizzük az élhető környezetet a jövő generációinak, ezért a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) jövő heti újjáalakuló közgyűlésén arra teszek javaslatot, hogy erősítsük meg a klímavédelem iránti elkötelezettségünket.

Együttműködés keretében segíti az OTP Bank a megyei jogú városok fejlesztését

forrás: OTP Bank

Partnerségi megállapodást kötött a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az OTP Bank. A hitelintézet az együttműködés keretében egyebek mellett forrást biztosít a 23 érintett település Modern Városok Program keretében megvalósuló, hitelezhetőnek ítélt beruházásaihoz, ha erre az uniós és állami támogatások mellett szükség van.

Átadták a mintegy 9,5 milliárd forintból felújított és kibővített kaposvári Csiky Gergely Színházat

forrás: MTI

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a színház igazgatója az Orbán Viktor kormányfő jelenlétében megtartott eseményen hangsúlyozta: a teátrum célja, hogy tartósan meghatározó szereplője legyen a magyar színházi életnek. Olyan intézményként működjön, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes elvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését.

Debrecen az ország keleti részének természetes centruma

forrás: Debreceni Városháza Sajtó

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának új közgyűlése 2019. október 24-én tartotta alakuló ülését. A város vezető testülete az eddigi három helyett egy negyedik alpolgármesteri tisztséggel bővült, valamint a debreceni oktatási intézmények közötti kapcsolatok koordinálásáért felelős tanácsnokot is választott a közgyűlés.

A kaposvári Szabadságfa nyerte el az Év Fája 2019 díjat

forrás: nic.hu

A Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán álló Szabadságfa lett idén az Év Fája. A 90 éves kocsányos tölgyet az iskola és Kaposvár Önkormányzata együtt jelölték „Az Év Fája” versenybe.

A hazánkban 2010 óta megrendezett verseny győztese jövő év elején részt vehet a nemzetközi vetélkedőben, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el.

 

Forrás: www.kapos.hu

Megyei Jogú Városok Szövetsége a Budapesti Víz Világtalálkozón

2019. október 15-17. között Magyarország Kormánya immár harmadik alkalommal rendezte meg a Víz Világtalálkozót.

A konferencia célja, hogy meghatározza a szükséges lépéseket a vízválság megelőzésére és kezelésére a kormányzás, a tudás és technológia, a finanszírozás, valamint a szabályozás és intézményi támogatás területén.

 

Energiahatékonyabban működnek a megyei jogú városok

forrás: MI6

 

A Virtuális Erőmű Program XI. díjátadó gáláján Budapesten, Pécs, Sopron és Szeged Megyei Jogú Városok elismerésben részesültek.

Fél év alatt csaknem megduplázta teljesítményét a Virtuális Erőmű Program (VEP), a csatlakozók energia-megtakarításából számított érték alapján a virtuális erőmű már Magyarország negyedik legnagyobb erőműve – mondta Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program védnöke a VEP díjátadó gáláján szerdán Budapesten.

Dr. Cser-Palkovics Andrást választották az ÉV POLGÁRMESTERÉNEK!

forrás: www.okkfehervar.hu

A 25. Városi Polgármesterek Randevúja rendezvény során, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke dr. Cser-Palkovics András az „Év polgármestere” elismerést vehette át.

Megtisztelő ez a szolgálat, fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, és gratulált minden polgármestertársának, akik a közösség érdekében végzik munkájukat.

SZOLGÁLTATÓ ÖNKORMÁNYZAT DÍJAT KAPOTT A BELÜGYMINISZTERTŐL KAPOSVÁR ÉS SZOLNOK

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere első alkalommal adományozott Szolgáltató Önkormányzat Díjat.

Az önkormányzatok a szolgáltató jelleget bizonyító jó gyakorlataik bemutatásával pályázhattak a díjra.

 

Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterének prezentációja:

Szolgáltató Önkormányzat, Szolgáltató Város- Kaposvár

https://drive.google.com/file/d/1DAioE4ABMngXwfTonRgZpC-DSCZZFrId/view?usp=sharing

 

Elismerést kapott a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a Rákóczi Szövetség, e jeles alkalomból csütörtökön ünnepséget tartottak Budapesten, melyen a szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége kiemelten fontosnak tartja a szomszédos országokban élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának a támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának az erősítését.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége elnyerte az Energiahatékonysági Mentorszervezet címet

forrás: www.mi6.hu

ÁDER JÁNOS FŐVÉDNÖKÉSÉGÉVEL ÉPÜLHET TOVÁBB MAGYAR­ORSZÁG LEGZÖLDEBB „ERŐMŰVE”, A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM

A köztársasági elnök, az Országgyűlés korábbi elnöke, a Pannónia Szíve térségért felelős miniszterelnöki biztos és a főváros vezetésének képviselői részvételével, a Parlament felsőházát megtölt­ve ünnepelte 10 éves jubileumát a 6. legnagyobb hazai erőműként számon tartott Virtuális Erőmű Program (VEP), amely ma már nemcsak Magyarország legnagyobb zöld erőműve, hanem nemzetközileg díjazott mintaprojekt is.